Hiihtosuunnistuksen nuorten EM- ja MM -kilpailut Romaniassa 8.-15.2.2010

15.2.2010

Alle 17-vuotiaiden EM-joukkueeseen valittiin SK Vuoksesta kolme hiihtosuunnistajaa. Joukkueessa ovat Vilmalotta Silvonen, Lauri Nenonen ja Tuomas Kotro.

Nuorten alle 17-vuotiaiden EM-kilpailut ja alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut käydään kuluvalla viikolla Romaniassa, Miercurea Ciuc:ssa.

Alle 17-vuotiaiden EM-joukkueeseen valittiin SK Vuoksesta kolme hiihtosuunnistajaa. Joukkueessa ovat Vilmalotta Silvonen, Lauri Nenonen ja Tuomas Kotro. Jokainen on edustustehtävissä ensimmäistä kertaa ja myös ensimmäistä kertaa kilpailemassa tämän tasoisissa kilpailuisssa ulkomailla.

Joukkueet matkustivat Romaniaan maanantaina 7.2. ja vastassa oli heti alkuun yllätyksiä, sillä mm. ensimmäiset harjoitukset oli jouduttu perumaan runsaan lumisateen vuoksi. Järjestäjät eivät olleet ennättäneet avata harjoitusmaaston uria, kun kaikki kalusto oli käytössä varsinaisen kisamaaston urien kunnostuksessa.

Seuraamme kilpailuja näillä sivuilla siltä osin kuin saamme ongittua tietoja eri lähteiden kautta. Järjestäjien kisasivuille pääset tästä.

Keskimatka 10.2. Pronssia Lauri Nenoselle. ONNEA!

Keskimatkan kilpailussa seuramme edustajat saivat kokea sekä ilon että surun kyyneleitä. Aluksi Tuomas Kotro oli tuloksissa hopealla, reilun minuutin voittajalle, Venäjän Aleksei Popoville hävinneenä. Lauri Nenonen täydensi erinomaista suomalaispanosta sijoittuen neljänneksi. Virallisten tulosten sitten loppujen lopuksi valmistuttua (useita tunteja kisan päättymisen jälkeen) julistettiin Tuomas Kotro hylätyksi ja samalla Lauri nousi pronssille. Tutkivan journalistin saamien tietojen mukaan Tuomaksen ykkösrastin leima olisi puuttunut. Tarkempaa tietoa leimausjärjestelmän toimivuudesta tai mahdollisesta muusta syystä ei vielä ole. Kuitenkin hylkäyksiä oli kisassa eri sarjoissa ollut enemmänkin.

Joka tapauksessa onnea Laurille pronssimitalista ja sekä Tuomakselle että Vilmurille hienoista avauksista.

Samanikäisten tyttöjen sarjassa Vilmalotta Silvonen debytoi ensimmäisessä arvokisastartissaan 11.:ksi.

Keskimatkan mitalikolmikko. 1. Aleksei Popov RUS (kesk), 2. Ulrik Nordberg SWE (vas), 3. Lauri Nenonen FIN (oik). Laurin oikealla puolella 4.:ksi sijoittunut Itävallan Tobias Habenicht, joka muuten leireili 2 viikkoa viime elokuussa Imatralla Itävallan nuorten maajoukkueen mukana.

Pitkä matka 11.2. Lauri jälleen pronssilla. ONNEA!

Suomen mitalisaldo kasvoi jälleen myös nuorten EM -kisojen pitkällä matkalla. Lauri Nenonen oli eilisen tapaan hienosti pronssilla ja eilen kakkospaikalta hylätyksi tullut Tuomas Kotro heti Laurin jälkeen neljäntenä. Myös Vilmuri paransi sijoitustaan ollen lopputuloksissa hienosti 7.

Poikien sarjassa kärkikolmikko oli sama  kuin keskimatkalla, vain kulta- ja hopeasijoitukset vaihtoivat paikkaa. Ruotsin Ulrik Nordberg vei tällä kertaa mestaruuden 16 sek erolla Venäjän Aleksei Popoviin. Lauri jäi kultamitalista lopulta 43 sek ja hopeasta 27 sek. Tuomaksen ero kärkeen oli 1.32 ja pronssiin 49 sek.

Tutkiva journalisti odottaa saavansa illan mittaan tarkempaa tietoa kisan kulusta ja Romanian tunnelmista...

Sprintti 13.2. EM-kultaa Laurille!!

Lauri skarppasi erinomaisesti viimeisessä henkilökohtaisessa kisassa ja suunnisti sprintin EM-kultaa 15 sekunnin erolla ennen Ruotsin Ulrik Nordbergia. Yllätyspronssille suunnisti Latvian Nauris Raize 36 sekuntia Laurille jääneenä. Laurin kisamatka oli kerrassaa onnistunut, kaikilta matkoilta mitali ja vielä lopussa kaiken kruununa kultaa. Näin alle 17-vuotiaissa pojissa mestaruudet menivät eri urheilijoille. Keskimatkan vei Venäjän Aleksei Popov, joka nyt sai tyytyä 6. sijaan. Pitkän matkan mestaruuden puolestaan voitti Ruotsin Ulrik Nordberg, joka siis saalisti yhden kullan ja 2 hopeaa.

Tuomas Kotro jatkoi myös erinomaista sarjaa. Tämän päivän sprintissä tuli 5. sija vain 5 sekuntia pronssimitalista jääneenä. Jälkispekulointi tässä sallittakoon, eli kuinkahan olisi käynyt, jos tuo ensimmäisen päivän kisasuoritus olisi ollut hyväksytty?

Tyttöjen sarjassa Vilmalotta suunnisti myös ilman suurempia virheitä ja oli sijalla 9.

SK Vuoksen edustajat näyttivät jo ensimmäisissä edustustehtävissään, että harjoittelu on ollut oikeansuuntaista. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia haasteita ja tämä varmasti antaa intoa myös muille seuran nuorille suunnistajille.

Tässä muutamia kommentteja lauantai-iltana palkintojen jaon jälkeen:

Lauri: "Oli hyvä kisa tänään, vaikka ei ihan täydellinen. Ykkösvälillä tuli 15 sek virhe, kun en huomannut yhtä uraa, jota kukaan ei ollut käyttänyt. Muuten käytin aika paljon oikoja ja peilasin puoliavoimilla alueilla metsäsaarekkeisiin. Hiihto kulki tosi hyvin, parhaiten tällä viikolla. Ehkä siihen vaikutti sekin, että kaksi ensimmäistä kisaa käytiin tosi raskaissa maastoissa ja nyt tämä sprintti oli helpommalla alueella. Kaiken kaikkiaan ollut tosi hieno reissu."

Tuomas: "Tänään tuli aika tavalla pieniä virheitä, erityisesti oikoessa. Hiihto kulki myös minulla parhaiten tällä viikolla. Tyytyväinen kyllä olen koko kisaviikkoon, vaikka se eka päivän hopelta tippuminen ilman omaa syytä kyllä vähän hatuttaa. Leimasin ei vain yksinkertaisesti ollut rekisteröinyt käyntiä ykkösrastilla, vaikka siinä kävinkin. Mutta tästä on hyvä jatkaa. Sen tällä on huomannut, että Ylläksen rinnettä pitää kyllä kavuta tulevinakin vuosina, sen verran tiukkoja mäkiä tuolla joutuu tuuppaamaan."

Vilmuri: "Tänään rata oli hyvä ja suunnistuksellinen ja hiihdossakin oli parempi fiilis kuin alkupäivinä. Mutta keli muuttui juuri kisaa ennen ja lumisade ja tuuli tuiskutti uria umpeen ja toisaalta oiot sekoittivat omaa suunnistusta. Tuli liikaa virheitä ja välillä tuntui ettei pääse eteenpäin vaikka kuinka tekee töitä. On kyllä ollut tosi rankat maastot. Ja kivaa, kun on tavannut Itävallan joukkueen suunnistajia , jotka olivat viime kesänä meidän vieraina."